Rendezvényeink

Kukkoló társadalom

 1. Időpont:
  2010-12-07 18:00
  Helyszín:

  BME K 146.

  Előadó:
  • Dr. Székely Iván ( társadalmi informatikus)
  • Tudja-e, hogy a megfigyelésnek és megfigyeltségnek önálló tudományága van, a Surveillance Studies?
  • Tudja-e, hogy létezik Surveillance Art – olyan művészek alkotótevékenysége, akiknek fő témája a megfigyeltség?
  • Tudja-e, hogy rangos egyetemeken önálló kutatások folynak arról, hogy az állandó megfigyelés és megfigyeltség milyen változásokat okoz egyéni és társadalmi szinten?

  Gondolkozott-e már azon, hogy igaz-e a rózsaszínű jövőkép illúziója, ahol a technika megoldja a társadalmi problémákat? Hogy miért nincs más választása a fiataloknak, mint Iwiw-en, Facebook-on élni? Hogy ha nem figyelünk oda, a magánéletünk irányítása végképp kicsúszik a kezünkből? Hogy az informatikusok és a reklámpszichológusok miért az erősebb fél oldalára állnak? Hogy nemcsak e-demokrácia, hanem e-diktatúra is lehetséges?

  Ahhoz, hogy ezekről a kérdésekről nyíltan beszéljünk, egyáltalán nem kell paranoiásnak lennünk. Az előadásban szó lesz a technológiai ellenszerekről, arról, hogy az informatikusok mit gondolnak a megfigyelésről, bemutatjuk a legújabb szakmai fórumot, és lejátszunk néhány szórakoztató és elgondolkoztató rövidfilmet, amelyet professzionális filmes alkotók készítettek a témáról.

 2. „Ne hagyd, hogy mindent tudjanak rólad!”   A Budapesti Műszaki Egyetemen a megfigyelés és megfigyeltség témájában ismeretterjesztő előadást szervezett a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület...